Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wypróbować domową szynkę na kanapki, rezygnując ze sklepowych odpowiedników? A może zbliżają się święta i szukasz przepisów na Wielkanoc, które zaskoczą bliskich? Ten przepis na szynkę gotowaną jest sprawdzony, a także niezwykle prosty. Mięso doskonale sprawdzi się jako wędlina na kanapki oraz przekąską na zimno. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika i chwili odpoczynku także smakuje doskonale na ciepło. Dzięki temu to danie ma uniwersalne zastosowanie.
Przepis na gotowaną szynkę jest bardzo prosty, ale czasochłonny. Nie przyspieszaj żadnego z etapów. Aby szynka gotowana była krucha i soczysta, najlepiej mięso zanurzyć na kilka dni w marynacie. Oprócz wody i soli peklowanej możecie dodać ulubione przyprawy. My wybraliśmy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i rozmaryn. Marynowanie szynki wieprzowej powinno trwać 2-3 dni, oczywiście w chłodnym miejscu, czyli lodówce.
Następnie trzeba ugotować domową szynkę z przyprawami. Dzięki temu staje się wyjątkowo soczysta, delikatna oraz pełna aromatu. Do wywaru proponujemy dodać nietypowy składnik, czyli majonez. Mięso dzięki niemu jest jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Na gotowanie szynki wieprzowej także trzeba poświęcić trochę czasu – najlepiej 2 dni. Po tym czasie będzie gotowa do krojenia!
Zacznij od wyboru dobrej jakości szynki wieprzowej, czyli mięśnia tylnej części udźca. Powinna mieć zwartą strukturę i niewielką ilość tłuszczu. Do gotowania szynki wybierz jednolity kawałek, najlepiej kształt kulki. Nie powinno być zbyt cienko przycięte z żadnej ze stron. Wtedy łatwiej ją ugotować i później kroić na kanapki.
Przed gotowaniem szynkę należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką z soli peklowej rozpuszczonej w wodzie. Nie tylko odpowiada ona za trwałość i bezpieczeństwo wędliny, ale też nadaje jej charakterystyczny, lekko różowy kolor.
Do dużej miski lub pojemnika wlej wodę i dodaj aromatyczne przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek, majeranek, rozmaryn. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w zalewie, a cały pojemnik należy umieścić w lodówce na 2-3 dni. Tyle wystarczy, aby szynka wieprzowa dobrze przeszła przyprawami i było gotowa do dalszego etapu.
Szynka gotowana 3 razy po 10 minut to tradycyjny i sprawdzony sposób, który pozwala uzyskać wyjątkowo soczyste, delikatne i dobrze doprawione mięso. Choć na pierwszy rzut oka ta technika może wydawać się nietypowa, w rzeczywistości jest ona bardzo skuteczna. Szynka gotowana na kanapki i do zjedzenia jako przekąska nie traci swoich wartości smakowych, a także nie wysusza się zbyt szybko.
Po zakończeniu marynowania szynki wieprzowej, umieść ją w dużym garnku z nową zalewą. Zachowaj odpowiednie proporcje wszystkich podanych przez nas składników. Całość trzeba zagotować na średnim ogniu. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj szynkę tylko przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zostaw mięso do całkowitego wystudzenia – może to potrwać kilka godzin. Całość powtarzaj jeszcze dwukrotnie, dokładnie w ten sam sposób. Zagotuj szynkę, zostaw na 10 minut i wystudź. W efekcie otrzymasz soczysty, miękki i pełen aromatu kawałek mięsa – idealny do podawania na zimno. Po trzecim cyklu wystudzoną szynkę wystarczy już tylko wyjąć z garnka, usunąć sznurek i schłodzić – najlepiej przez kilka godzin w lodówce.
Szynka wieprzowa gotowana powinna być zamarynowana w wyrazistych i dobrze dobranych przyprawach. Proponujemy sól peklową, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, majeranek i rozmaryn. Możesz jednak dodać jeszcze kilka innych składników. Doskonale tu sprawdzi się papryka słodka lub ostra mielona. Jeśli chcesz uzyskać charakterystyczny posmak, to wybierz paprykę słodką wędzoną. Aromatyczny jest również tymianek, którego możesz użyć zamiast rozmarynu. Zamiast czosnku w ząbkach, świetnie sprawdzi się też granulowany.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 784
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 784
Składniki
Po trzecim razie wyciągamy szynkę z garnka, ściągamy sznurek i wstawiamy wędlinę do lodówki. Schłodzoną wędlinę kroimy i serwujemy jako dodatek do pieczywa.
Sól peklową rozpuszczamy w wodzie, gotową mieszanką nacieramy mięso.
Do dużej miski wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, ząbki czosnku. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w marynacie. Miskę odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki), tak, żeby mięso przeszło smakiem i zapachami przypraw.
Po upływie 2-3 dni zabieramy się za gotowanie szynki. Do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz, obrany czosnek, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie i majonez. Na koniec zanurzamy w garnku mięso.
Garnek z mięsem i przyprawami ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odstawiamy garnek z mięsem do całkowitego wystudzenia. Proces powtarzamy trzy razy.