Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szynka ala konserwowa z szynkowaru
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Szynkę dokładnie osuszamy. 3/4 szynki kroimy w grubą kostkę ok 3x3cm, pozostałe 1/4 szynki kroimy drobniej ok 1,5x1,cm.
Dodajemy sól peklową 20g na kg i dokładnie mieszamy. Przekładamy do lodówki na 2 doby. 2 Razy dziennie mieszamy.
Po min. 2 dobach mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, dodajemy 50ml zimnej wody i dokładnie wyrabiamy mięso, aż wchłonie wodę i będzie się kleiło do dłoni. Minimum ok. 10min. Do mięsa możemy dodać dodatkowo ulubione przyprawy np. paprykę w proszku, czosnek, białą gorczycę lub kolorowy pieprz. Wg uznania i preferencji.
Przekładamy do woreczka przeznaczonego do parzenia i całość wkładamy do szynkowaru. Można pomóc sobie tłuczkiem do kartofli aby mięso dokładnie się ułożyło. Wkładamy do lodówki jeszcze na 24h.
Po tym czasie szynkowar przekładamy do dużego garnka (im większy tym łatwiej będzie kontrolować temerature) pod szynkowar podkładamy ściereczkę. Zalewamy wodą na wysokość wstadu. Parzymy w temperaturze wody nie przekraczającej 75stopni do uzyskania temperatury wsadu 65 stopni.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury szynkowar wyjmujemy, odkręcamy sprężynę i wkładamy do ostudzenia w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do lodówki na noc. Po wyciągnięciu szynka jest gotowa do spożycia.
Na zdjęciu z domowym chlebem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-chleb-bez-zakwasu,159858,stavi.html