Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo aromatyczna pieczeń do podania na ciepło lub na zimno
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14507
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19580
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14507
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19580
Składniki
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy go z solą, pieprzem, majerankiem i miodem - tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie mięso
natarte mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować i zalewamy cydrem, odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce - jeżeli cydr nie zakrył nam całego mięsa, to w trakcie marynowania kilkukrotnie go obracamy
zamarynowane mięso wyciągamy z zalewy i obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju
obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy również całą marynatę, po czym pieczemy, bez przykrycia, przez 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
po tym czasie możemy włączyć opcję grilla i/lub termoobiegu na około 10 min., żeby mięso ładnie nam się przypiekło
po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy pieczeń na przynajmniej 10 minut, a potem podajemy, smacznego ;-)