Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka po szlachecku"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3960
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 892
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3960
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 892
Składniki
Cebulę i warzywa z włoszczyzny obierz, potnij na kawałki. Do garnka wlej wino, szklankę wody, wrzuć pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca i listek laurowy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj. Marynatę odstaw do wystudzenia.
Szynkę umyj, osusz, skórę ponacinaj, dobrze natrzyj solą. Zalej marynatą i wstaw na 3 dni do lodówki. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie. Mięso wyjmij z marynaty. Wyłóż do brytfanny. Piecz 2 godz. w temp. 180 st.
Gotową szynkę wyjmij. Sos z dna brytfanny przecedź, przelej do garnka. Dodaj chrzan oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Sos przypraw do smaku. Podawaj do pieczeni.
Przepis poleca pani Grażyna Fuławka z Koła Gospodyń Wiejskich z WiadrowaŹródło: Tina