Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty prasowana szynka, smakuje jak prasowana szynka którą robiono w czasach PRLu, "Krakus".
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Składniki
Szynkę dopasowujemy do szynkowaru. Z peklosoli i wody robimy solankę. Zrobioną solanką robimy nastrzyk 60 ml solanki na kilogram mięsa, w różnych miejscach. Szynkę wkładamy do specjalnego pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki, temperatura peklowania od 4 stopni Celsjusza do 8 stopni Celsjusza, przez 4 dni.
Po dniach peklowania szynkę myjemy z solanki, odciskamy, posypujemy żelatyną i wkładamy do woreczka foliowego, specjalnie przeznaczonego do szynkowaru. Woreczek szczelnie zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Szynkowar uzbrajamy i wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy wodę do 95 stopni Celsjusza, wyłączamy gaz i wstawiamy szynkowar do garnka z wodą, czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni Celsjusza. Gdy woda będzie miała 80 stopni Celsjusza włączamy gaz i parzymy 2 godziny i 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, lub jak jest miejsce w szynkowarze na termometr to do 70-72 stopni Celsjusza wewnątrz mięsa.
Po procesie parzenia nie wylewamy sosu z szynkowaru, luzujemy sprężynę, chłodzimy, ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na noc. Po czasie chłodzenia wyjmujemy szynkę z szynkowaru i konsumujemy. Szynka smakuje jak z puszki "Krakus". Smacznego!!!