Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w miodowej glazurze z pomarańczami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13940
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10301
Szybka i smaczna
Odsłon: 13940
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10301
Składniki
Czas przygotowania: 270 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Zapeklowaną szynkę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną, bawełnianą nitką.
Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z połowy owoców wyciśnij sok, odrzucając kawałki miąższu oraz gorzkie pestki.
Szynkę posmaruj olejem. Przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 st. i piecz przez 4 godziny. W czasie pieczenia mięso często polewaj resztą soku z pomarańczy.
Pozostałe pomarańcze potnij w cienkie plasterki (razem ze skór ką). Musztardę wymieszaj z miodem i szczyptą pieprzu. Szynkę wyjmij z piekarnika. Posmaruj przygotowaną mieszanką.
Obłóż plasterkami pomarańczy. Przymocuj je do mięsa goździkami. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 10–15 minut w temp. 180 st.
Upieczoną szynkę przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przecedź. Wymieszaj z brandy (ew. wytrawnym winem).
Przypraw do smaku gałką muszkatołową. Zagotuj. Podawaj jako dodatek do szynki. Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Tina