Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami to pyszna propozycja na obiad dla rodziny bądź przyjaciół. Robię często tego typu jedzenie jak mam tylko potrzebne składniki. Znika dość szybko, zresztą nie jest to panierowane mięso i nie obciąża żołądka jak panierowany smażony kotlet. Do smażenia używam smalcu, zazwyczaj do mięsa wieprzowego używam tego typu tłuszczu, ten smak i aromat podczas obróbki mięsa jest nie do opisania! Jednak to na czym usmażycie swoje mięso pozostawiam do wyboru Wam. Danie jest pyszne, swoją szyneczkę duście pod przykryciem dotąd aż będzie miękka. Każde mięso jest inne i w innym czasie jak tu podałam może być gotowe do spożycia.
Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami
Składniki
- 3-4 plastry szynki
- 500 ml śmietanki 30%
- 15-20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu bądź olej
Składniki
- 3-4 plastry szynki
- 500 ml śmietanki 30%
- 15-20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu bądź olej

Etapy przygotowania
Miałam plastry szynki ok. 1 cm grubości. Kawałki szynki nakłułam przyrządem do stekowania.

Na patelni roztopiłam smalec i obsmażyłam na większym ogniu kawałki szynki z jednej i drugiej strony tak aż się zarumieniły. Oprószyłam solą i podlałam wodą, zmniejszyłam ogień pod patelnią. Przykryłam pokrywką i dusiłam mięso ok. 1 godziny.
Po upływie ok. 45 minut dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Dusiłam wszystko jeszcze chwilę. Podlałam śmietanką i wymieszałam. Zdjęłam pokrywkę i redukowałam sos. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, oprószyłam natką pietruszki. To danie podałam z kluskami kładzionymi i sałatką szwedzką.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135



Składniki
- 3-4 plastry szynki
- 500 ml śmietanki 30%
- 15-20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu bądź olej
Miałam plastry szynki ok. 1 cm grubości. Kawałki szynki nakłułam przyrządem do stekowania.
Na patelni roztopiłam smalec i obsmażyłam na większym ogniu kawałki szynki z jednej i drugiej strony tak aż się zarumieniły. Oprószyłam solą i podlałam wodą, zmniejszyłam ogień pod patelnią. Przykryłam pokrywką i dusiłam mięso ok. 1 godziny.
Po upływie ok. 45 minut dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Dusiłam wszystko jeszcze chwilę. Podlałam śmietanką i wymieszałam. Zdjęłam pokrywkę i redukowałam sos. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, oprószyłam natką pietruszki. To danie podałam z kluskami kładzionymi i sałatką szwedzką.
Mleczko z orzecha czy wodę z kokosa? Bo to płynne w środku to tylko woda, a mleko kokosowe powstaje przez zmiksowanie i odciśnięcie białego miąższu :)
mm, wieczorkiem poproszę o drineczka :)) ja przyniosę domowy likier kokosowy :)