Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa szynka wędzona zapraszam po przepis
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 10519
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 325
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 4195
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 10519
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 325
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 4195
Składniki
Wodę maklerzy zagotować na koniec do wody wrzucam ziarna ,pieprz ,ziele i kolendra i listki laurowe i odstawiam do całkowitego ostygnięcia . Surowe szynki umieszczam w naczyniu ,do ostudzonej wody daje peklosol i zalewam szynkę tak by była przykryta i odstawiam w ciepłym miejscu na 5 dni ,codziennie miso -przekładam z góry na dół by równo przeszło solanka ,oczywiście i proporcie mięsa i solanki można zwiększyć
Po 5 dniach mięso należy wyjąc z solanki powiesić na kilka godzin by osuszyć z płynu pod ściekające mięso podstawcie pojemnik by wam woda na podłogę nie skapywała .
Osuszona szynkę umieszczamy w siatce wydalniczej nada to jej ładny kształt
Gotowe szynki wędzę w wędzarni drzewem owocowym przez około 3 godziny .uwędzona szynkę należy jeszcze ugotować by była miękka ,gotujemy w wodzie tak by było mięso całkowicie przykryte na małym ogniu około 1,5 godziny ,najlepiej spróbować czy jest miękka Wyjmujemy po ugotowaniu i czekamy aż ostygnie i przechowujemy w lodówce smacznego