Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam smak domowej szynki. A przy użyciu szynkowaru jest o wiele zdrowsza
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 989
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8744
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3133
Polecam.
Odsłon: 1940
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 989
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8744
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3133
Polecam.
Odsłon: 1940
Składniki
2 filety zmielić drobno. Trzeci filet pokroić w większe kawałki. Dodać pokrojone Pieczarki
Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
Przygotować szynkowar. Wyłożyć woreczkiem do pieczenia. (można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru)
Mięso wkładać partiami i dokładnie ubić. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na min godzinę.
Dno garnka (najlepiej użyć garnka a podobnej wysokości jak nasz szynkowar) wyłożyć ręcznikiem kuchennym. Wlać gorącą wodę i wstawić nasz szynkowar (jak widać na fotografii mój ma termometr, który mierzy temperaturę w centrum urządzenia.) Należy pamiętać aby wody było do poziomu mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż uzyska temperaturę 75 stopni Celcjusza. Jeśli woda wyparuje należy dolać gorącej wody.
Kiedy szynka uzyska temperaturę 75 stopni. należy zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę a na jej miejsce wlać zimną. Poczekać aż temperatura we wnętrzu opadnie minimum do połowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. W przypadku problemów z wyciągnięciem szynki należy boki szynkowaru polać gorącą wodą. Smacznego.