Uwielbiam smak domowej szynki. A przy użyciu szynkowaru jest o wiele zdrowsza
Szynka z szynkowaru
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli peklowej
- łyżeczka żelatyny
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki curry
- łyżeczka oregano
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli peklowej
- łyżeczka żelatyny
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki curry
- łyżeczka oregano

Etapy przygotowania
2 filety zmielić drobno. Trzeci filet pokroić w większe kawałki. Dodać pokrojone Pieczarki

Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

Przygotować szynkowar. Wyłożyć woreczkiem do pieczenia. (można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru)

Mięso wkładać partiami i dokładnie ubić. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na min godzinę.

Dno garnka (najlepiej użyć garnka a podobnej wysokości jak nasz szynkowar) wyłożyć ręcznikiem kuchennym. Wlać gorącą wodę i wstawić nasz szynkowar (jak widać na fotografii mój ma termometr, który mierzy temperaturę w centrum urządzenia.) Należy pamiętać aby wody było do poziomu mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż uzyska temperaturę 75 stopni Celcjusza. Jeśli woda wyparuje należy dolać gorącej wody.

Kiedy szynka uzyska temperaturę 75 stopni. należy zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę a na jej miejsce wlać zimną. Poczekać aż temperatura we wnętrzu opadnie minimum do połowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. W przypadku problemów z wyciągnięciem szynki należy boki szynkowaru polać gorącą wodą. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 598

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 91
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 598

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 91



Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli peklowej
- łyżeczka żelatyny
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki curry
- łyżeczka oregano
2 filety zmielić drobno. Trzeci filet pokroić w większe kawałki. Dodać pokrojone Pieczarki
Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
Przygotować szynkowar. Wyłożyć woreczkiem do pieczenia. (można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru)
Mięso wkładać partiami i dokładnie ubić. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na min godzinę.
Dno garnka (najlepiej użyć garnka a podobnej wysokości jak nasz szynkowar) wyłożyć ręcznikiem kuchennym. Wlać gorącą wodę i wstawić nasz szynkowar (jak widać na fotografii mój ma termometr, który mierzy temperaturę w centrum urządzenia.) Należy pamiętać aby wody było do poziomu mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż uzyska temperaturę 75 stopni Celcjusza. Jeśli woda wyparuje należy dolać gorącej wody.
Kiedy szynka uzyska temperaturę 75 stopni. należy zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę a na jej miejsce wlać zimną. Poczekać aż temperatura we wnętrzu opadnie minimum do połowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. W przypadku problemów z wyciągnięciem szynki należy boki szynkowaru polać gorącą wodą. Smacznego.
Wygląda świetnie, przepis do wypróbowania :))
Wędlinka drobiowa - pychotka. Zabieram do plagiatorka i do zrobienia. Wielkie dzięki za przepis. Spróbuję poeksperymentować i zrobić wersję "słoiczkową". Chyba się uda?
Ale pyszności w sobotnie przedpołudnie :) Chętnie bym skubnął te cztery plasterki z ostatniego zdjęcia ;)