Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszankę tą robimy w naszej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Jest przepisem mojego dziadka, którego wyroby były bardzo smaczne, a smak ich pamiętam do dzisiaj.
Przyprawy na 1 kg farszu:
Sól warzona niejodowana 18 g
Pieprz naturalny mielony 5 g
Majeranek 6 g
Ziele angielskie mielone 1 g
Goździki mielone 0,2 g
Gałka muszkatołowa miel. 0,8 g
Składniki na kaszankę czyścimy, myjemy i parzymy w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.
Gotujemy nerki i płucka osobno. Nerki obgotowujemy 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiamy twardawych części, nerki przekrawamy w połowie i również wycinamy twardawe części.
Następnie wszystko mielimy na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 mm.
Dodajemy przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko powinno być dobrze wymieszane.
Na koniec próbujemy, dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba.
Nadziewamy w kiełbaśnice i parzymy w temp. 75°C do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C.
Chłodzimy w zimnej wodzie , a następnie wieszamy na kije do całkowitego wystudzenia.
Około rok temu oglądając Kuchenne Rewolucje z udziałem Pani Magdy Gessler zau...
Odsłon: 1838
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 24
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 73
Wrapy to sprawdzony pomysł na letni, szybki obiad. Są uwielbiane przez wszyst...
Odsłon: 121
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 190
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 110
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 24
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 73
Wrapy to sprawdzony pomysł na letni, szybki obiad. Są uwielbiane przez wszyst...
Odsłon: 121
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 190
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 110
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól warzona niejodowana 18 g Pieprz naturalny mielony 5 g Majeranek 6 g Ziele angielskie mielone 1 g Goździki mielone 0,2 g Gałka muszkatołowa miel. 0,8 g
Składniki na kaszankę czyścimy, myjemy i parzymy w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.
Gotujemy nerki i płucka osobno. Nerki obgotowujemy 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiamy twardawych części, nerki przekrawamy w połowie i również wycinamy twardawe części.
Następnie wszystko mielimy na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 mm. Dodajemy przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko powinno być dobrze wymieszane. Na koniec próbujemy, dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba.
Nadziewamy w kiełbaśnice i parzymy w temp. 75°C do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C. Chłodzimy w zimnej wodzie , a następnie wieszamy na kije do całkowitego wystudzenia.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1631
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2342