Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Wędzone żeberka z dzika
  • Wędliny
  • Przepis na

Wędzone żeberka z dzika

02.02.2025 Odsłon: 140
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Kuchnia Skowrona
Kuchnia Skowrona

Wędzone żeberka z dzika, co za przysmak. Mięso z dzika ma specyficzne walory smakowe. W porównaniu z wieprzowiną jest bardziej zwartym mięsem i zdrowszym ponieważ zawiera więcej białka. Czy smakuje lepiej? Oceń to sam.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27837

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15991

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15669

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4713

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 386

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2941

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27837

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15991

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15669

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4713

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 386

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2941

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Wędzone żeberka z dzika
Autor:
Kuchnia Skowrona
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg Żeberek z dzika
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 170 g peklosoli
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 owoców jałowca
  • 3 g cukru
  • 3 g pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1

Proces przygotowania mięsa do wędzenia i samego wędzenia jest dlugotrwały i wymaga precyzji. Bądź dokładny i cierpliwy. Pamiętaj, aby podczas wędzenia dokładnie kontrolować temperaturę w wędzarniku.

2

Szczególną uwagę poświęć przygotowaniu solanki do peklowania żeberek.

3

Na 400ml wody potrzebujesz 34g peklosoli lub soli warzonej. Takie są według mnie właściwe proporcje. Resztę składników znajdziesz poniżej.

4

Wodę zagotuj. Do wrzątku dodaj peklosoli i cukru.

5

Ziele angielskie, owoce jałowca oraz pieprz rozgnieć lekko w moździerzu i dodaj do solanki.

6

Następnie dodaj rozgnieciony czosnek z łupiną i listki laurowe.

7

Solankę dokładnie wymieszaj, żeby sól się rozpuściła.

8

Odstaw do wystygnięcia.

9

Mięso przełóż do pojemnika, w którym będzie się peklowało.

10

Zalej je solanką tak, aby bylo całkowicie przykryte. Jeżeli będzie wypływało obciąż małym talerzykiem.

11

Żeberka peklój w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Temperatura peklowania nie powinna przekraczać 4-10°C. Jeżeli chodzi o czas peklowania to minimum 2-3 dni.

12

Po trzech dniach mięso wyciągnij z solanki, wypłukaj i osusz ręcznikiem papierowym.

13

Następnie nakłuj je na haki wędzarnicze i włóż do rozgrzanej do około 30°C wędzarni.

14

Pierwszym etapem wędzenia jest osuszanie żeberek. Zacznij w rzadkim dymie w temperaturze 30°C przez około 2 godziny. Wędzarnię ustaw na przewiew.

15

Po upływie dwóch godzin temperaturę podnieś do 40-50°C . Wędź żeberka przez następne 5-6 godzin.

16

Jeżeli nie chcesz żeberek parzyć, podpiecz je w wędzarni podnosząc temperaturę do 80-90°C . Wędź dalej przez około półtorej godziny, temperatura wewnątrz żeberek ma osiągnać 70-75°C.

17

Sposób na parzenie zeberek

18

Przygotuj wodę w garnku i doprowadź do temperatury 75-80°C

19

Włóż żeberka i parz w tej temeraturze około 40 minut

20

Mięso musi osiągnąć wewnątrz w najgrubszym miejscu temperaturę 70-75°C

21

Uwagi końcowe

22

Gotowy produkt możesz podziwiać na zdjęciu, w zależności jakiego drewna użyjesz, twoje żeberka mogą mieć odrobinę inny kolor. Ja wędziłem na drewnie czereśniowym. Pamiętaj, żeby drewno do wędzenia było bez kory, jest to jedna z najważniejszych rzeczy, o której powinieneś pamiętać przy przygotowaniu jakichkolwiek wędzonek.

23

Jeżeli masz pytania, napisz.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki