Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowy schab uwędzony w garnku na zrębkach z olchy.
nóż, garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska, zrębki olchy, termometr,
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 212
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3092
Polecam.
Odsłon: 1887
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 212
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3092
Polecam.
Odsłon: 1887
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni. Osuszanie: Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza.
Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!