Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla jarosza lub dla mięsożercy - jako dodatek do mięsa. Może być podawany jako dodatek do obiadu np. z sosem grzybowym lub jako warzywny pasztet do kanapek. Z podanych porcji wychodzi zapiekanka w naczyniu żaroodpornym okrągłym o średnicy ok. 22 cm - czyli w sam raz na pierwszy raz do wypróbowania:)
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 14
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8117
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 45
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 14
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8117
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 45
Składniki
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu /polecam masło/. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Kabaczek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy część z nasionami - pozostałego /"czystego"/ miąższu powinno być 75 dag. Marchew, czosnek i cebule obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy kabaczka i marchew a na małych oczkach ścieramy cebulę. Czosnek drobno siekamy.
Do warzyw dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki, bułkę tartą, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na 15 min. Po dodaniu bułki tartej może się wydawać, że masa jest zbyt sucha ale spokojnie: warzywa puszczą sok i będzie ok.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i napełniamy przygotowaną masą warzywną. Wierzch również oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60-70 min.