Boże Narodzenie na słodko

Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy.

Spód:
140 g migdałów
90 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
120 g masła
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Masa serowa
500 g twarogu sernikowego
500 g ricotty
600 g kwaśnej śmietany 18%
8 jajek
skórka starta z 1 pomarańczy
aromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii
600 g białej czekolady

Spód
Migdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać do pozostałych składników. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli potrzeba, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

Ciasto uklepać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (22 cm x 38 cm) i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Masa serowa
Wszystkie składniki poza czekoladą umieścić w wysokiej misce i wymieszać. Czekoladę rozpuścić i, po lekkim schłodzeniu, dodać do masy serowej. Wymieszać.

Przygotowaną masę wylać na spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 75 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy ciasto nie upiekło się szybciej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kokosowe bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...

Odsłon: 154

30 min
3

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 3026

60 min
25
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4009

>60 min
6
>60 min
9
Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16762

30 min
15