Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis, można śmiało podciągnąć pod sprawdzone powiedzenie: "podróże kształcą"! Czemu to stwierdzenie jest właściwe w tym przypadku? Ano dlatego, że będąc w odwiedzinach, zawsze uda się podpatrzyć coś lokalnego, co choć wszędzie znane w wariancie podstawowym, lokalnie może mieć inne wykonanie, a tym samym i nieco inny smak! Tak było i tym razem. Na śniadanie wielkanocne został przygotowany barszcz biały. Jak dopytałem, tak przygotowywały go dwa nieżyjące już pokolenia kobiet w tej rodzinie. I tak przygotowywany jest obecnie. A żeńska linia tego rodu pochodziła z terenów powiatu włoszczowskiego. Jadłem, smakowało mi tak dobrze, że postanowiłem zaproponować wszystkim śledzącym mój blog kulinarny tę wersję. Czy i Wasz odbiór będzie podobny? Kto chce niech spróbuje i przekona się sam. Nie trzeba z tym czekać do kolejnych świąt! Szczegóły przygotowania w zamieszczonym poniżej linku. Smacznego. <WJ>
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Składniki
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans. Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z dodatkiem majeranku. Słoninę kroimy w kostkę, na suchej patelni wytapiamy tłuszcz…w ulubionym momencie ( w zależności od preferencji), dodajemy cebulę, szklimy i przekładamy do barszczu. Doprawiamy wg uznania. Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie jajka ugotowane na twardo, szynkę oraz czerstwe pieczywo. Na talerz układamy jajka, mięso, pieczywo, zalewamy barszczem.