Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowa, gęsta, sycąca, idealna na zimne dni.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Składniki
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy i proces powtarzamy jeszcze raz. Gdy fasola zacznie wrzeć, dolewamy wody około 2 litry, zmniejszamy grzanie i od teraz będziemy gotować na średnim ogniu. Na dużej patelni i na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy około 5 min aż się ładnie zarumieni. Do gotującej się fasoli dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową (opcjonalnie) , podsmażone składniki z patelni, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny. Gdy fasola będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami.
Uwagi: - Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy wody, a gdyby była zbyt rzadka to gotujemy bez pokrywki żeby część wody wyparowała.