Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki. Czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, włóż masło, rozpuść. Dodaj cebulę oraz cukier. Duś przez 5 minut na dużym ogniu.
Następnie radykalnie zmniejsz płomień i duś cebulę jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka.
Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku, ciepły bulion oraz tymianek. Gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czerwonym winem.
Zupę przelej do żaroodpornych kokilek lub miseczek. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty lub koła. Każdą kokilkę starannie przykryj kawałkiem ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw miseczki z zupą, zapiekaj 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem.
80 minut
Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie