Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ok. 1 L zupy. Zupę można podawać z pieczywem lub grzankami.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy, aż nabierze złotego koloru i wrzucamy czosnek. Po króciutkim podsmażeniu czosnku dodajemy ziemniaka oraz brokuły i brukselkę (bez rozmrażania). Dolewamy wodę lub bulion (nie polecam żadnych bulionów z kostki).
Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy dość mocno pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy zupę na gładki krem. Można zabielić jogurtem naturalnym, jeśli ktoś lubi.