Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i gęsta zupa krem na bazie kalafiora. Idealna na błyskawiczny obiad. Aksamitna i bardzo sycąca.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 869
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 869
Składniki
Kalafiora dzielimy na małe różyczki (nie odkrawamy łodyżek). Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przekrawamy na pół. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy świeże zioła oddzielone od łodyżek. Podsmażamy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy do garnka bulion. Można wykorzystać do tego bulion warzywny lub drobiowy. Garnek przykrywamy i wszystko razem zagotowujemy. Kiedy bulion zaczyna wrzeć, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę gałki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).
Kiedy warzywa są już mięciutkie i się wręcz rozpadają, to bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, prażonymi nasionami lub orzechami, czy ziołowym pesto.