Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa meksykańska"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3835
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 262
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 335
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3835
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 262
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 335
Składniki
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. 2-3 ząbki czosnku pozbaw osłonek i drobno poszatkuj. Strąk czerwonej papryki op łucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Przesmaż krótko cebulę z czosnkiem. Wrzuć mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe). Całość smaż, mieszając, aż mięso się przyrumieni.
Przesmażone zalej litrem gorącej wody. Dodaj kostkę bulionową. Gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.
Kukurydzę oraz białą i czerwoną fasolkę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, dodaj do zupy. Wrzuć posiekaną paprykę, gotuj razem jeszcze kilka minut.
Na koniec dodaj do zupy małą puszkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj starannie. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem i ziołami prowansalskimi. Dowolnie udekoruj.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 4,10 zł.Źródło: Świat kobiety