Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wciąż można kupić botwinkę, więc korzystam:)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Żeberka pokroić na porcje, zalać zimną wodą (około 1,5 litra), doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu około 40-50 minut.
Do wywaru dodać oczyszczoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Gotować kolejne pół godziny.
Korzenie buraczków obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście opłukać, pokroić w paski.
Ugotowane warzywa wyciągnąć z zupy. Do garnka włożyć przygotowane buraczki, wlać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 10 minut.
Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę zahartować chochlą gorącego wywaru, a następnie przelać do zupy. Na koniec dodać posiekany koperek.
Zupę podawać z porcją żeberek i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi prażoną cebulą.