Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z soczewicy z pulpetami rybnymi"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Obierz szalotki i czosnek, drobno posiekaj. Podsmaż je (2 minuty) i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je 2 minuty, po czym zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Opłucz soczewicę, osącz i wrzuć do rondla.
Dodaj listek laurowy, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku. Wyjmij listek.
Na pulpety posiekaj obie ryby. Zmiksuj je ze śmietaną. Następnie dodaj roztrzepane jajko i bułkę, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Uformuj dłońmi niewielkie podłużne pulpety. Zagotuj osoloną wodę i ostrożnie wkładaj łyżką pulpety do wrzątku. Gotuj ok. 10 minut.
Nałóż zupę na talerze i rozdziel wyjęte z wody pulpety. Posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Olivia