Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to jedno z tych warzyw, które należy do pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Jego wnętrze kryje witaminy i mikroelementy wspomagające także układ pokarmowy. Podobnie jak brokuł jest niskokaloryczny, przez co śmiało można jeść dowolne ilości, będąc na diecie. Najczęściej na stołach króluje jako dodatek okraszony masłem i bułką tartą lub jako składnik zup wielowarzywnych. Ja dzisiaj postawiłam go w roli głównej, upiekłam na złoto i przyrządziłam aksamitny krem. Żeby wydobyć jego walory smakowe, połączyłam z utartym serem Grana Padano. Co z tego połączenia wyszło, oceńcie sami.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3089
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3089
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Kalafior opłukać, podzielić na różyczki (bez łodyg), wrzucić do miski i skropić oliwą. Kilka różyczek odłożyć do dekoracji (krótko przesmażyć na oliwie, by były złote). Pietruszkę i ziemniaka obrać, pokroić na duże kawałki i także skropić oliwą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać warzywa i piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż się zarumienią (około dwudziestu minut).
Po tym czasie wrzucić je do garnka, zalać bulionem, wkroić grube plasterki pora i gotować około kwadransa, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem, doprawić solą himalajską, gałką muszkatołową (w ilości, jaka Wam odpowiada) i pieprzem. Jeśli krem będzie za gęsty, dodajcie odrobinę bulionu lub wody, krótko zagotujcie i ściągnijcie z ognia. Na drobnych oczkach zetrzeć ser i wrzucić do garnka, wymieszać, by się rozpuścił.
Serwować udekorowany różyczkami kalafiora i posypany posiekanym szczypiorkiem.