Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poszedłem ja dziś na ogród i nazbierałem magicznych ziół, warzyw i ugotowałem to , co od jakieś czasu już bardzo chciałem czyli Magicznę słodko ostrą antyczną zupkę boskiej miłości. Jej skład bowiem stanowią zioła wymienione w kanonie świętych księg Egipcjan , Greków, Rzymian, Żydów itp... Te rośliny to "Lactuca Virosa - Sałata jadowita , dzika " wymieniona w staroegipskich zapiskach , Pokrzywa wymieniona w Talmudzie i Dzikie buraki wymienione w Greckich i Rzymskich mitach i księgach . Od siebie dodałem też niebieskie ziemniaki. Podstawe zupy stanowi Bulion mięsno warzywny , siemię lniane, kminek , buraki białe, choggia i czerwone, grzyby pieczarki brązowe i oczywiście Liście pokrzywy, Sałaty Jadowitej, Liście Selera Naciowego i liście buraków . Przepyszne danie ! Zaś sama aranżacja dania luźno inspirowana pocztówkami mego dzieciństwa autorstwa (nie żyjącej już), polskiej artystki Danuty Muszyńskiej - Zamorskiej
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4862
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 989
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9383
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1392
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4862
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 989
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9383
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1392
Składniki
Liście sałaty dzikiej (acz uprawianej) należy zrywać młode , nie mają wówczas takich "kolców" od spodniej części liścia , są za to soczyste, miękkie i pełne "mleczka" czyli sekretnego składnika .
Kolorowe buraki i zioła należy opłukać i pokroić a liście posiekać
Do gotującego się bulionu (może być z mięsem) wrzucić należy buraki (mogą być obrane lekko) i gotować przez 15 minut , następnie dodać ziemniaki opcjonalnie , pieczarki, kminek i siemię lniane i gotować przez przez kolejne 15 minut. Po tym czasie, gdy warzywa już będą miękkie należy wrzucić posiekane liście i zagotować , tak aby się spażyły.
Podawać na gorąco w ciekawej aranżacji (może być z pieczywem)