Do góry

Zupy Przepis na:

Aromatyczny rosół na gęsinie

Aromatyczny rosół na gęsinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3392

Dodano:

Odsłon: 7572

Bardzo pyszny, bardzo zdrowy i bardzo tlusty. Polecam serdecznie rosol na gesinie. U mnie byly to dwa uda z gesi, ale mozecie przed pieczeniem calej gesi odciac skrzydla, szyje, kuper i poodcinac platy tluszczu spod udek. Mozecie takze w tym czasie szczegolnie kupic porcje rosolowa z gesi. Naprawde warto sie skusic. Rosol gotowany z duza iloscia warzyw jest naparde przepyszny i zdrowy. Polecam :-*

Składniki

  • 2 uda z gesi
  • 1 marchew, 1 duza pietruszka, 1/4 selera, 1 cala kalarepa
  • 1 zewnetrzny lisc z kapusty wloskiej (mozecie podkrasc w sklepi, gdyz ludzie i tak je wyrzucaja)
  • 4 duze zabki czosnku, 1 cebula, 1/2 pora (czesc biala i zielona)
  • 2 lyzki przyprawy warzywnej, pol lyzeczki kurkumy, pieprz czarny, lyzka lubczyku
  • Maggi
  • Makaron babuni, Makaron redzinski
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczny rosół na gęsinie

Przygotowanie

  1. Mieso dokladnie myjemy, wkladamy do duzego gara z zimna woda. Dodajemy obrane warzywa, poprzekrajane w poprzek ( cebule przekrojona na pol wpierw opalamy bezposrednio na plycie ceramicznej lub nad ogniem), zabki czosnku tylko przekrawamy poprzecznie na pol, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 2 godzin.
    Zagotowujemy bardzo szybko, natomiast od momentu zagotowania - gotujemy na bardzo malym ogniu, tak aby tylko lekko pyrkalo.

    Do rosolu zawsze dodaje kurkumy z czarnym pieprzem, gdyz jest bardzo zdrowa, na smaku nie zawaza, ale za to kolr rosolu jest obledny - zloty.

    Podajemy koniecznie z makaronem rosolowym redzinskim, babuni, lub slaskiej babci. Ten jest naprawde jak swojskiej roboty.

    Do tego dodatkowo przyprawiamy na talerzu spora iloscia Maggi i jeszcze czarnego pieprzu oraz obficie posypujemy natka pietruszki.

    Smacznego!!

    *** Ugotowane uda ostudzilam, dalam do lodowki do stezenia i spozywalismy na zimno - pycha!! Mozna jedank dac pokrojone mieso do rosolu lub tez do drugiego dania. Mysmy sie tak najedli zupa, ze na drugie danie nie ma miejsca. Zreszta - kto dzis robi dwa dania i po co? Chyba nie warto sie tak przejadac.
    Marchewka takze do talerza _ jest pyszna z rosolu.

    Kalarepka takze jest wspaniala. Zjadamy ot tak lub tez bedzie swietnym dodatkiem do drugiego dania, pokrojona w plastry i polana tarta buleczka przygotowana na masle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 11 marca 2019 Moja babcia hodowała gęsi i smak tego mięsa w postaci pieczeni pamiętam do dziś. Na jego bazie jadałam też żur czy barszcz biały, ale rosołu jeszcze nie, więc najwyższa pora nadrobić zaległości:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 stycznia 2019 Takie rosołki to jadało się u mojej Babci i Mamy-Teściowej. Czasem gotuję taki super rosół, ale rzadko za tłusty. Jednak do żadnego rosołu nie dodaję kapusty - tak mnie uczyły Babcia i Mama, a były mistrzyniami tej zupy (?). Nie, rosół to nie zupa - to rosół. Moje nauczycielki dodawały malutkiego buraczka - dla koloru. Polecam Twój przepis bo fantastyczny :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

archi 02 stycznia 2019 Już wiem co zrobię na niedzielny obiad.
Niech smak będzie z Tobą!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 06 grudnia 2018 Dziekuje Wam wszystkie dziewczynki (no i chlopak) za te mile komentarze. Bardzo jest mi milo, tym bardziej ze smutek mnie przygniata ostatnio... Dzieki Kochane <3

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 grudnia 2018 oj kochana zaszalałaś z rosołkiem,wypieściłaś go dodatkami...musiał być wspaniały..buziaki:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018 Uwielbiam wszystkie rosołki. Ten na pewno był przepyszny.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń