Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszny, bardzo zdrowy i bardzo tlusty. Polecam serdecznie rosol na gesinie. U mnie byly to dwa uda z gesi, ale mozecie przed pieczeniem calej gesi odciac skrzydla, szyje, kuper i poodcinac platy tluszczu spod udek. Mozecie takze w tym czasie szczegolnie kupic porcje rosolowa z gesi. Naprawde warto sie skusic. Rosol gotowany z duza iloscia warzyw jest naparde przepyszny i zdrowy. Polecam :-*
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Mieso dokladnie myjemy, wkladamy do duzego gara z zimna woda. Dodajemy obrane warzywa, poprzekrajane w poprzek ( cebule przekrojona na pol wpierw opalamy bezposrednio na plycie ceramicznej lub nad ogniem), zabki czosnku tylko przekrawamy poprzecznie na pol, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 2 godzin. Zagotowujemy bardzo szybko, natomiast od momentu zagotowania - gotujemy na bardzo malym ogniu, tak aby tylko lekko pyrkalo. Do rosolu zawsze dodaje kurkumy z czarnym pieprzem, gdyz jest bardzo zdrowa, na smaku nie zawaza, ale za to kolr rosolu jest obledny - zloty. Podajemy koniecznie z makaronem rosolowym redzinskim, babuni, lub slaskiej babci. Ten jest naprawde jak swojskiej roboty. Do tego dodatkowo przyprawiamy na talerzu spora iloscia Maggi i jeszcze czarnego pieprzu oraz obficie posypujemy natka pietruszki. Smacznego!! *** Ugotowane uda ostudzilam, dalam do lodowki do stezenia i spozywalismy na zimno - pycha!! Mozna jedank dac pokrojone mieso do rosolu lub tez do drugiego dania. Mysmy sie tak najedli zupa, ze na drugie danie nie ma miejsca. Zreszta - kto dzis robi dwa dania i po co? Chyba nie warto sie tak przejadac. Marchewka takze do talerza _ jest pyszna z rosolu. Kalarepka takze jest wspaniala. Zjadamy ot tak lub tez bedzie swietnym dodatkiem do drugiego dania, pokrojona w plastry i polana tarta buleczka przygotowana na masle.