Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest wielowiekowaą tradycją Filipin, a trafiło tam z Chin w czasie panowania dynasti Song w latach 960 - 1270 za sprawą handlarzy jedwabiu i ceramiki. Arroz Caldo - to rodzaj owsianki, ryżowej zupy z kurczakiem , płatkami krokosza, fermentowanym sosem rybnym i imbirem. Danie to miało i ma za zadanie wzmocnić chorych i tych którzy opadli z sił wojowników. Inspiracją aranżacji dania są "Babaylan" - antyczni ale i obecni szamani , uzdrowiciele i wojownicy filipin. Zwykle były i są to kobiety , które dawniej były liderami religijnymi i uzdrowicielkami tamtych cywilizacji (Warto wspomnieć , że najstarsze ślady człowieka pochodzą właśnie z filipin) . W czasie podbjów muzułmanów a potem katolickich, hiszpańkich podbojów Filipin, Babaylan nie miały łatwego życia. Muzułmańscy wojownicy a po nich Konkwistadorzy rzucali je krokodylom na pożarcie. Babaylan były także wojowniczkami i walczyły z najeżdźcami w licznych powstaniach. (np. Babaylan - Dupinagay, Tagasod Kang Kalibutan, Pagali , itp...) .
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 48
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 132
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 120
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 170
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 48
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 132
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 120
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 170
Składniki
Cebulkę leko blaszujemy z ząbkiem czosnku i kurczakiem. Zalewamy nastęonie wodą i gotujemy do miękkości dodając w międzyczasie ryż , imbir i płatki krokosza. (plus opcjonalnie wątrókę drobiową jak ktoś lubi) . Dodajemy sos rybny , szczyptę pieprzu i pozostały czosnek . Plus odrobinę soli jak ktoś lubi. Zupę podajemy gdy zgęstnieje do konsystecji kleiku , podajemy z plastrami cytrusów , jakiem na twardo oraz, ewentulnie z garnishem ze swieżych marchewek, imbiru lub cilantro.