Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Taka zupa pięknie pachnie grzybami i koperkiem. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami zupa była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 59
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 22
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 59
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 22
Składniki
Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu.
Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku.
Dodać zahartowaną śmietanę, a tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta.
Smacznego.