Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Taka zupa pięknie pachnie grzybami i koperkiem. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami zupa była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1449
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 505
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1449
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 505
Składniki
Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu.
Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku.
Dodać zahartowaną śmietanę, a tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta.
Smacznego.