Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcina zupa koperkowa to klasyczna zupa, pełna ziołowego i wyrazistego smaku, który został jeszcze mocniej wydobyty za pomocą podsmażenia koperku. To ciekawa propozycja na szybki lunch lub obiadokolację, szczególnie w upalne, letnie dni. Może być podawana tylko z ziemniakami, jak w tym przepisie. Można też przyrządzić ją bardziej treściwą: z dodatkiem gotowanego jajka czy lanych klusek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10606
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4776
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 859
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9019
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10606
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4776
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 859
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9019
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Składniki
Koperek drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Jedną łyżkę masła rozpuść na patelni. Dołóż połowę koperku i smaż przez 1-2 minuty.
W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj przesmażony koperek.
W szklance wymieszaj dokładnie wodę z mąką i dodaj do wywaru. Całość ponownie zagotuj na niewielkim ogniu.
Dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Łyżkę masła rozpuść i ostudź. W miseczce ubij żółtko z roztopionym tłuszczem. Dodaj do masy śmietanę i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Zahartuj śmietanę, wlewając po łyżce gorącego wywaru. Kiedy temperatura masy śmietanowo-jajecznej będzie już wyższa, przelej ją do zupy. Wymieszaj, ale nie gotuj.
Dodaj pozostały koperek i przyprawy do smaku. Odstaw pod przykryciem na parę minut. Babcina zupa koperkowa najlepiej smakuje na ciepło.