Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na trzy sposoby

Barszcz biały na trzy sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 396

Biały barszcz. Chyba każdy ma swój przepis. Jedni wolą kwaśniejszy, inni łagodniejszy. Lubimy barszcz z grzybami, kiełbasą swojską, na wędzące. Oczywiście koniecznie z dodatkiem jajka gotowanego na twardo i chrzanu świeżo startego czy też ze słoiczka. Ważne, aby pachniał czosnkiem i majerankiem.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasy zalewamy wodą i gotujemy ok.20 minut z przyprawami lub bez.
    Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni do chrupiących skwarek. Do wywaru z kiełbasy dolewamy tyle kwasu aż uznamy, że jest odpowiednio kwaśny. Zagotowujemy, dodajemy trochę majeranku, podprawiamy śmietaną. Jeżeli podprawiamy mlekiem z mąką to jeszcze chwilę gotujemy, aby zabić smak surowej mąki. Solimy do smaku.

  2. Ja lubię łagodny smak barszczu więc wywar z białej kiełbasy jest jak najbardziej wystarczający. Natomiast moja rodzina woli ostrzejszy smak, wiec już na talerzu dodałam wysmażonego boczku. Dlatego prezentuję dwie wersje; z białą kiełbasą, jajkiem i nutą koperku oraz maszczony boczkiem z jajkiem i chrzanem, posypany niedźwiedzim czosnkiem.

  3. W większości regionów Polski gotuje się na Wielkanoc zabielany barszcz. Jako dziecko również jadałam w moim rodzinnym domu taki barszcz gotowany na kiełbasie swojskiej.
    Odkąd zamieszkałam w domu mojego męża poznałam smak barszczu czystego czyli woda+zakwas i odrobina soli. Do talerza kroimy w kosteczkę wcześniej ugotowany: boczek, szynkę, kiełbaskę swojską. Do tego dodajemy jajeczko, chleb oraz tarty świeżo korzeń chrzanu. Zalewamy to czystym gorącym barszczem i już!
    Można jeść!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń