Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały barszcz. Chyba każdy ma swój przepis. Jedni wolą kwaśniejszy, inni łagodniejszy. Lubimy barszcz z grzybami, kiełbasą swojską, na wędzące. Oczywiście koniecznie z dodatkiem jajka gotowanego na twardo i chrzanu świeżo startego czy też ze słoiczka. Ważne, aby pachniał czosnkiem i majerankiem.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 251
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 644
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 281
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 251
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 644
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 281
Składniki
Kiełbasy zalewamy wodą i gotujemy ok.20 minut z przyprawami lub bez. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni do chrupiących skwarek. Do wywaru z kiełbasy dolewamy tyle kwasu aż uznamy, że jest odpowiednio kwaśny. Zagotowujemy, dodajemy trochę majeranku, podprawiamy śmietaną. Jeżeli podprawiamy mlekiem z mąką to jeszcze chwilę gotujemy, aby zabić smak surowej mąki. Solimy do smaku.
Ja lubię łagodny smak barszczu więc wywar z białej kiełbasy jest jak najbardziej wystarczający. Natomiast moja rodzina woli ostrzejszy smak, wiec już na talerzu dodałam wysmażonego boczku. Dlatego prezentuję dwie wersje; z białą kiełbasą, jajkiem i nutą koperku oraz maszczony boczkiem z jajkiem i chrzanem, posypany niedźwiedzim czosnkiem.
W większości regionów Polski gotuje się na Wielkanoc zabielany barszcz. Jako dziecko również jadałam w moim rodzinnym domu taki barszcz gotowany na kiełbasie swojskiej. Odkąd zamieszkałam w domu mojego męża poznałam smak barszczu czystego czyli woda+zakwas i odrobina soli. Do talerza kroimy w kosteczkę wcześniej ugotowany: boczek, szynkę, kiełbaskę swojską. Do tego dodajemy jajeczko, chleb oraz tarty świeżo korzeń chrzanu. Zalewamy to czystym gorącym barszczem i już! Można jeść!