Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16763

Dodano:

Odsłon: 8006

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz

Składniki

  • 4 szt szarej renety
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 jajka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół.
    Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
    Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
    Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
    Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
    Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.

  2. Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
    Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
    Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń