Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony (czysty)

Barszcz czerwony (czysty)

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49096

Dodano:

Odsłon: 29006

Idealnie pasuje do uszek z mięsem czy grzybami, ale także do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików. Sprawdza się w połączeniu z gotowanym jajkiem czy ziemniakami. Jednym słowem pasuje do wszystkiego. Zdrowy i aromatyczny. Polecam.

Składniki

  • buraki ćwikłowe 2 kg
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • wywar mięsny (u mnie wołowy) 1 l
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki
  • majeranek 1 łyżka
  • suszone ziarna kopru 1 łyżeczka
  • ocet do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony (czysty)

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Obieramy marchew i pietruszkę. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, gotujemy 45 minut od momentu zagotowania.
    Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: suszone ziarna kopru, majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Po 45 minutach dodajemy cebulę i ząbki czosnku, całość gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie buraki wyciągamy z wywaru (można je wykorzystać do sałatki warzywnej).
    Wywar buraczany łączymy z wywarem wołowym, doprawiamy octem. Całość doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
    Podajemy :))


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń