Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-11-2022
            Delikatny barszcz, czysty lub zabielany śmietaną, serwowany w filiżance jako dodatek do pierogów ruskich. Specjalność mojej mamy - ulubione danie moich dzieci.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35797
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6091
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35797
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6091
        
        
                Składniki
Sposób wykonania: Umyte żeberka dzielimy na porcje, wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min. Następnie dodajemy seler, marchewkę, buraczki ( obrane i w całości ) oraz majeranek i grzybki. Solimy zupę, gotujemy pod przykryciem jeszcze 30-40 min. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i tarkujemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę - dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz czysty jest gotowy do wydania. Natomiast jeśli chcemy go zabielić, hartujemy kwaśną śmietanę kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował. Zupa ugotowana!
Barszcz zabielany jest doskonałym dodatkiem do pierogów ruskich, ale można go również serwować z jajkiem na twardo, ziemniakami podsmażanymi z wędzonym boczkiem i odrobiną posiekanego koperku lub z ziemniakami z wody, posypanymi szczypiorkiem.