Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-11-2022
Delikatny barszcz, czysty lub zabielany śmietaną, serwowany w filiżance jako dodatek do pierogów ruskich. Specjalność mojej mamy - ulubione danie moich dzieci.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 310
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 310
Składniki
Sposób wykonania: Umyte żeberka dzielimy na porcje, wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min. Następnie dodajemy seler, marchewkę, buraczki ( obrane i w całości ) oraz majeranek i grzybki. Solimy zupę, gotujemy pod przykryciem jeszcze 30-40 min. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i tarkujemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę - dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz czysty jest gotowy do wydania. Natomiast jeśli chcemy go zabielić, hartujemy kwaśną śmietanę kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował. Zupa ugotowana!
Barszcz zabielany jest doskonałym dodatkiem do pierogów ruskich, ale można go również serwować z jajkiem na twardo, ziemniakami podsmażanymi z wędzonym boczkiem i odrobiną posiekanego koperku lub z ziemniakami z wody, posypanymi szczypiorkiem.