Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas na barszcz kiszę dość często, głównie w celach wzmocnienia odporności, ale taki zakwas jest idealny do przygotowania pysznego barszczu do uszek czy krokietów. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na zakwas, teraz czas na barszczyk. Bazą tego barszczu jest wywar warzywno grzybowy, oczywiście można przygotować wywar mięsny.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1140
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 125
Smaczne danie :)
Odsłon: 696
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1140
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 125
Smaczne danie :)
Odsłon: 696
Składniki
Grzyby zalać wodą i zostawić na całą noc. Buraki obrać, umyć i zatrzeć na tarce. Dodać obraną włoszczyznę, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, liście laurowe ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ząbki czosnku. Całość zalać wodą, tak aby było jej ponad poziom warzyw. Garnek stawiamy na małym gazie i powoli gotujemy do miękkości warzyw. Gotowy wywar odcedzamy, dodajemy zakwas (proporcje wywaru i zakwasu należy dobrać według własnych upodobań). Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, octu i majerankiem. Gotowy barszcz podajemy z ulubionymi dodatkami.