Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas na barszcz kiszę dość często, głównie w celach wzmocnienia odporności, ale taki zakwas jest idealny do przygotowania pysznego barszczu do uszek czy krokietów. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na zakwas, teraz czas na barszczyk. Bazą tego barszczu jest wywar warzywno grzybowy, oczywiście można przygotować wywar mięsny.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 453
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1864
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 453
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1864
Składniki
Grzyby zalać wodą i zostawić na całą noc. Buraki obrać, umyć i zatrzeć na tarce. Dodać obraną włoszczyznę, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, liście laurowe ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ząbki czosnku. Całość zalać wodą, tak aby było jej ponad poziom warzyw. Garnek stawiamy na małym gazie i powoli gotujemy do miękkości warzyw. Gotowy wywar odcedzamy, dodajemy zakwas (proporcje wywaru i zakwasu należy dobrać według własnych upodobań). Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, octu i majerankiem. Gotowy barszcz podajemy z ulubionymi dodatkami.