Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z pulpetami

Barszcz czerwony z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 496

Dodano:

Odsłon: 1599

Barszcz z pulpetami cielęcymi udekorowany świeżym majerankiem.

Składniki

  • 1 kg - buraków ćwikłowych
  • 2 - cebule
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 - marchewka
  • 1 - pietruszka
  • ½ - selera
  • 1 - kwaśne jabłko
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 l - wody
  • 200 g - czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
  • ½ szklanki - octu jabłkowego
  • sól
  • miód do smaku
  • DO PODANIA
  • pulpety cielęce
  • świeży majeranek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony z pulpetami

Przygotowanie

  1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka. Wrzucić całe cebule oraz marchewkę, pietruszkę i połówkę selera – też starte na tarce o dużych oczkach. Dodać kwaśne jabłko i czosnek. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą, przykryć i gotować do miękkości.

  2. Dorzucić czarną porzeczkę. Zakwasić octem jabłkowym. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić. Doprawić solą. W razie potrzeby posłodzić miodem.

  3. Podawać z pulpetami cielęcymi. Na talerzu udekorować świeżym majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń