Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowym

Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 328

Barszcz czerwony na wywarze z wędzonych żeberek wieprzowych, podany z kawałkami mięsa, jajkiem poszetowym i kleksem śmietany.

Składniki

  • 1½ l - wywaru na żeberkach wieprzowych
  • 2 szklanki - zakwasu z buraków ćwikłowych
  • ugotowane żeberko wieprzowe
  • jajka poszetowe
  • gęsta wiejska śmietana
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowym

Przygotowanie

  1. Żeberka ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wyjąć, wystudzić i oddzielić od kości.

  2. Wywar przecedzić. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.

  3. W głębokim talerzu ułożyć trochę poszarpanej wieprzowiny oraz jajko poszetowe (ugotowane w wodzie z octem). Delikatnie wlać gorący barszcz, udekorować kleksem śmietany i od razu podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń