Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 498

Dodano:

Odsłon: 1374

Barszcz podawany z tłuczonymi ziemniakami oraz zarumienioną cebulką i natką pietruszki.

Składniki

  • 1 kg - buraków ćwikłowych
  • 2 - marchewki
  • 1 - pietruszka
  • ½ - selera
  • 4 ząbki - czosnku
  • 2 l - wody, która została po ugotowaniu boczku
  • 4 łyżki - śmietany 30%
  • 3 łyżki - wody z ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA
  • tłuczone ziemniaki
  • smażona cebulka
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia.

  2. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków.

  3. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń