Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
eszcze jedna, rdzennie polska zupa. Znana już w XVI wieku. Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podawany głównie z uszkami. W barach szybkiej obsługi wprowadzono modę na barszcz z krokietem. U mnie będzie z tartą z kurek i suszonych prawdziwków. Domowy barszcz na zakwasie.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4189
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4189
Składniki
Grzyby namocz na 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie, w tej samej wodzie, ugotuj je do miękkości.
Nastaw wywar warzywny - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zagotuj w 1,5 litra wody. Buraki umyj i upiecz w piekarniku - ok. godziny w temperaturze 200 stopni - aż będą miękkie. Ostudź i obierz. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie obrane jabłko. Wrzuć do gotującego się wywaru. dodaj zioła, przyprawy i obrany, zgnieciony czosnek. Gotuj, aż wywar nabierze intensywnego koloru, a warzywa będą miękkie. Przecedź wywar do innego garnka, dolej wywar spod grzybków (grzyby zostaw do uszek lub na tartę) i zakwas. Podgrzej, ale już nie gotuj. Ew. dopraw do smaku.
Wykorzystałem zrobiony jakiś czas temu zakwas - rozlany do słoików i spasteryzowany.