Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz domowy na zakwasie

Barszcz domowy na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4576

Dodano:

Odsłon: 1779

eszcze jedna, rdzennie polska zupa. Znana już w XVI wieku. Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podawany głównie z uszkami. W barach szybkiej obsługi wprowadzono modę na barszcz z krokietem. U mnie będzie z tartą z kurek i suszonych prawdziwków. Domowy barszcz na zakwasie.

Składniki

  • zakwas domowy - ok.0,5 l (zobacz w moich przepisach)
  • jarzyny na wywar - marchew, pietruszka, pół selera, por
  • 3 - 4 średnie buraki
  • 10 g suszonych prawdziwków
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego
  • 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu
  • winne jabłko
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz domowy na zakwasie

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz na 2 godziny w zimnej wodzie.
    Następnie, w tej samej wodzie, ugotuj je do miękkości.

  2. Nastaw wywar warzywny - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zagotuj w 1,5 litra wody.
    Buraki umyj i upiecz w piekarniku - ok. godziny w temperaturze 200 stopni - aż będą miękkie. Ostudź i obierz.


    Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie obrane jabłko.
    Wrzuć do gotującego się wywaru.
    dodaj zioła, przyprawy i obrany, zgnieciony czosnek.
    Gotuj, aż wywar nabierze intensywnego koloru, a warzywa będą miękkie.
    Przecedź wywar do innego garnka, dolej wywar spod grzybków (grzyby zostaw do uszek lub na tartę) i zakwas. Podgrzej, ale już nie gotuj.
    Ew. dopraw do smaku.

  3. Wykorzystałem zrobiony jakiś czas temu zakwas - rozlany do słoików i spasteryzowany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń