Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz grzybowy wigilijny to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Musi być aromatyczny, mocno kwaśny i klarowny. Taki właśnie jest barszcz przygotowany z tego przepisu.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1397
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 140
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1397
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 140
Składniki
Buraki, marchew, pietruszkę i pora dokładnie oczyścić. Cebulę i seler obrać. Pozostałe warzywa oraz jabłko pozostawić w skórkach. Pokroić wszystkie składniki na mniejsze kawałki. Do dużej brytfanki wlej olej. Ułóż w naczyniu warzywa razem z tymiankiem i ząbkami czosnku. Piecz całość przez ok. 30 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza, od czasu do czasu obracając zawartość naczynia. Warzywa powinny być złocistobrązowe.
Brytfankę wyjmij z piekarnika i wlej do niej białe wino. Delikatnie zeskrob wszystkie pozostałości ze ścianek i całość przenieś do dużego garnka. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją i zmniejsz ogień do małego. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki, śliwki i grzyby.
Garnek przykryj i gotuj barszcz przez minimum godzinę. Po tym czasie przelej zupę przez drobne sitko, by pozostał sam płyn. Do klarownego barszczu wlewaj partiami zakwas, mieszając i kosztując. Danie powinno być odpowiednio kwaśne dla twoich kubków smakowych.
Dopraw barszcz majerankiem i czarnym pieprzem. Gotuj całość jeszcze przez ok. 30 minut. Dodaj sól. Barszcz grzybowy wigilijny podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany, posypany natką pietruszki. Możesz do środka dodać także uszka.