Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 337

Dodano:

Odsłon: 831

Barszcz ukraiński przygotowuje się z czerwonych buraków z dodatkiem białej fasoli i różnych dodatków. Istnieje wiele różnych jego wersji. Mój przepis należy do najprostszych.

Składniki

  • buraki - 3 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • mały por (biała część) - 1 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • suszony majeranek - 1 łyżka
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • śmietana 18% - kilka łyżek
  • ziemniaki - 5 szt.
  • biała fasola - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • liście laurowe - 2 szt.
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w talarki por oraz posiekane ząbki czosnku. Chwilę razem smażymy.

  2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

  3. Buraki, marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do wywaru. Gotujemy aż zmiękną, po czym wyjmujemy z zupy. Buraki oraz marchewki ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do wywaru.

  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Razem z osączoną fasolą dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z kleksem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń