Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7739
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7739
Składniki
Barszcz przygotowałam na intensywnym bulionie z warzyw korzeniowych oraz skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżego lubczyku. Bulion możecie przygotować dzień wcześniej, także z dodatkiem innego rodzaju mięsa. W wersji wege przygotujcie intensywny wywar warzywny. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. * Pod koniec pieczenia sprawdźmy widelcem czy są już dobrze upieczone.
Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę i por szklimy na maśle, a następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty. * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone upieczone buraczki, przecier pomidorowy oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Barszcz ściągamy z palnika i zabielamy go zahartowaną gorącym bulionem śmietanką.
WSKAZÓWKI - Sok z cytryny delikatnie zakwasza barszcz, ale pozwala zachować zupie swój piękny kolor. Zamiast cytryny możecie zakwasić barszcz odrobiną octu. - Zupę możecie podać także w wersji niezabielonej, ale z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany. - Zamiast fasoli z puszki, możecie dodać do barszczu także 1 szklankę ugotowanej (wcześniej namoczonej w wodzie) małej lub dużej fasoli Jaś. - Idealnym dodatkiem do zupy są kawałki mięsa z przygotowanego wcześniej bulionu, jajko ugotowane na twardo, biały ser oraz świeża zielenina np. koper. - Do barszczu dodajemy przecier pomidorowy, nie koncentrat. W sezonie możecie dodać także przetarte świeże pomidory, a poza sezonem pomidory z puszki.
WERSJA BEZ ZIEMNIAKÓW W tej wersji barszcz gotujemy bez dodatku ziemniaków, ale finalnie podajemy go z puree ziemniaczanym okraszonym smażoną na maśle cebulką. WERSJA Z KAPUSTĄ To delikatnie słodsza wersja barszczu, do którego dodajemy także pokrojone na kawałki liście białej lub włoskiej kapusty. WERSJA FASOLOWA W tej wersji barszcz wzbogacamy dużą porcją fasoli (często bez ziemniaków). Dodatkiem może być fasola mały lub duży Jaś, fasola czerwona lub ich mieszanka. Niektóre gospodynie przygotowują barszcz także z dodatkiem fasolki szparagowej. WERSJA WEGE Ta wersja barszczu przygotowywana jest na intensywnym bulionie warzywnym, ale z dodatkiem strączków, które są świetnym źródłem białka. Do zupy, oprócz fasoli można dodać ciecierzycę, bób, soję lub soczewicę. Barszcz można podać z wegańską śmietanką np. sojową, z nerkowców lub mleczka kokosowego. Świetnym dodatkiem do zupy jest naturalne lub wędzone tofu.