Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kiszonej botwinki z ziemniakami i jajkiem, jak u babci....
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 75
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 61
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 162
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 75
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 61
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 162
Składniki
Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, smażyć przez 5-6 minut.
Do garnka wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać kiszoną botwinkę i gotować kolejne 10 minut.
W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni na chrupiąco.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać chochlę wywaru, wymieszać, przelać do garnka. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, i ewentualnie odrobiną cukru.
Do talerzy wlać zupę, nałożyć porcje ziemniaków, okrasić skwarkami z boczku. Podawać z gotowanym jajkiem.