Do góry

Zupy Przepis na:

barszcz z kiszonej botwinki

barszcz z kiszonej botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 216

Zupa z kiszonej botwinki z ziemniakami i jajkiem, jak u babci....

Składniki

  • kiszona botwinka - 1 słoik o pojemności 1 litra
  • bulion drobiowy (użyłam gęsi) - 750 ml
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchewka - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana 18 % - 200 ml
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 2-3 szt
  • sól, pieprz, cukier
  • DODATKOWO:
  • ziemniaki - 3-4 duże
  • surowy boczek - 150 g
  • gotowane jajka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
barszcz z kiszonej botwinki

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, smażyć przez 5-6 minut.

  2. Do garnka wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać kiszoną botwinkę i gotować kolejne 10 minut.

  3. W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni na chrupiąco.

  4. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać chochlę wywaru, wymieszać, przelać do garnka. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, i ewentualnie odrobiną cukru.

  5. Do talerzy wlać zupę, nałożyć porcje ziemniaków, okrasić skwarkami z boczku. Podawać z gotowanym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Botwinka zawsze pyszna i można się ją zajadać, a jajek to zawsze więcej biorę ;) Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń