Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz z pieczonych buraków

Barszcz z pieczonych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1762

Barszcz, który proponuję został przygotowany na bazie buraków pieczonych, przez co smak jest jeszcze lepszy!

Składniki

  • skrzydełka kurczaka 1 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 3-4 ziarenka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 5-6 ziarenek
  • buraki czerwone 4-5 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 szt
  • seler 1 plaster
  • ziemniaki 1-2 szt
  • ser feta 200 g
  • majeranek do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • kucharek
  • pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki umyć i każdego z osobna owinąć w folię aluminiową. Cebulę i czosnek obrać i również owinąć w folię aluminiową. Jarzyny wsadzić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec do miękkości ok. 45-60 min.(wcześniej wyciągnąć czosnek i cebulę).

  2. Ze skrzydełka, ziela angielskiego, liścia laurowego i kolorowego pieprzu przygotować wywar. Potem całość wyciągnąć z garnka. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki, marchewkę i seler, gotować ok. 15 min. Upieczone jarzyny odpakować z folii, by odparowały.Następnie pokroić w plastry i wrzucić do blendera. Dodajemy tam także ugotowane jarzyny i przyprawy, dokładnie miksujemy. Przelać do wywaru i zagotować. Doprawić do smaku. Na dno miseczek/pucharków dajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ser zalewamy gorącym barszczem, możemy zrobić kleksy ze śmietany.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń