Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny barszcz czerwonych na pieczonych burakach :-)
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 771
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1029
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 307
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 771
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1029
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 307
Składniki
Buraki dokładnie myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i dokładnie pakujemy każdego buraka osobno w folii aluminiowej. Zapakowane buraki przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę. Upieczone buraki odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o grubych wiórkach.
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) myjemy i obieramy. Gotujemy w wodzie, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy warzywa (można je pokroić i dodać do talerza z zupą lub zrobić sałatkę jarzynową). W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim buraki przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz wlewamy ocet i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy 10-15 minut. W razie potrzeby dodatkowo zakwaszamy octem.