Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny barszcz czerwonych na pieczonych burakach :-)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 203
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 959
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1819
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3463
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27361
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 203
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 959
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1819
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3463
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27361
Składniki
Buraki dokładnie myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i dokładnie pakujemy każdego buraka osobno w folii aluminiowej. Zapakowane buraki przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę. Upieczone buraki odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o grubych wiórkach.
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) myjemy i obieramy. Gotujemy w wodzie, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy warzywa (można je pokroić i dodać do talerza z zupą lub zrobić sałatkę jarzynową). W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim buraki przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz wlewamy ocet i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy 10-15 minut. W razie potrzeby dodatkowo zakwaszamy octem.