Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz zabielany z pulpecikami

Barszcz zabielany z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7228

Dodano:

Odsłon: 345

Barszcz ukraiński trochę nie typowy bo z pulpecikami. Barszcz wzbogacony, jako danie samodzielne, jednogarnkowe. Bardzo lubimy taki barszcz.

Składniki

  • FASOLA: -500 g. fasoli Jaśka -ok.2 l. wody -sól
  • CEBULA: -2 duże cebule -tłuszcz do smażenia
  • PULPECIKI: -500 g. mięsa mielonego
  • -1/2 usmażonej cebuli -1 jajko -2 łyżki tartej bułki
  • -1 łyżeczka musztardy -1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • -sól,-pieprz,-przyprawy do mielonych mięs -mąka-do obtaczania
  • -ok.2 l.wody do gotowania pulpecików
  • WARZYWA:
  • -2 długie buraczki -1 duża cebula -2 marchewki -1 pietruszka
  • -4 ziemniaki -2 jabłka -3 l. wody -3 ząbki czosnku
  • -500 ml. soku z buraków
  • PRZYPRAWY: -sól, pieprz,papryka mielona ostra,
  • -liście laurowe, ziele angielskie w proszku,
  • -kwasek cytrynowy albo ocet czy sok z cytryny/ opcjonalnie
  • -maggi w płynie, rosołki w kostkach/ można ominąć
  • DO ZABIELENIA: -250 ml. śmietany 18 %
  • -2 łyżki przecieru pomidorowego -2 łyżki mąki -trochę wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. fasola- Wieczorem przebrać i umyć fasolę. Zalać zimną ale przegotowaną wodą i odstawić na całą noc. Rano ugotować do miękkości fasolę w tej samej wodzie w większym garnku, bo lubi szumować. Trochę posolić i uważać żeby nie rozgotować, często mieszając.
    Wybrać łyżką cedzakową fasolę, woda będzie potrzebna do gotowania warzyw.

  2. cebula-Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoto na jakimś tłuszczu.Odstawić do wystygnięcia. Połowa pójdzie do pulpecików a połowa do barszczu.

  3. pulpeciki-Mięso przełożyć do miski, dodać resztę składników. Odpowiednio przyprawić i wymieszać.

  4. Robić malutkie kulki. Przekładać do tacki z mąką i obtaczać.(potrząsać tacką a pulpeciki same się obtoczą)

  5. Wrzucać na kipiącą wodę i gotować od ok.20 min.od czasu do czasu, mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową do oddzielnego naczynia a rosół przelać do wody po fasolce.

  6. warzywa- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, korzeń pietruszki, jabłko i ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do rosołu z wodą po fasoli, dodać sok z buraków i ciut zakwasić kwaskiem. Jak za gęste to dolać odpowiednio wody. Gotować do
    miękkości warzyw. Z góry tworzącą się szumowinę zbierać. Od czasu do czasu przemieszać.

  7. Barszcz zabielić, rozmieszaną śmietaną z przecierem, mąką i wodą. Trochę pogotować, dodać pulpeciki, resztę usmażonej cebuli i w miarę potrzeby przyprawić. Podawać do obiadu jako samodzielne danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń