Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz ukraiński trochę nie typowy bo z pulpecikami. Barszcz wzbogacony, jako danie samodzielne, jednogarnkowe. Bardzo lubimy taki barszcz.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
fasola- Wieczorem przebrać i umyć fasolę. Zalać zimną ale przegotowaną wodą i odstawić na całą noc. Rano ugotować do miękkości fasolę w tej samej wodzie w większym garnku, bo lubi szumować. Trochę posolić i uważać żeby nie rozgotować, często mieszając. Wybrać łyżką cedzakową fasolę, woda będzie potrzebna do gotowania warzyw.
cebula-Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoto na jakimś tłuszczu.Odstawić do wystygnięcia. Połowa pójdzie do pulpecików a połowa do barszczu.
pulpeciki-Mięso przełożyć do miski, dodać resztę składników. Odpowiednio przyprawić i wymieszać.
Robić malutkie kulki. Przekładać do tacki z mąką i obtaczać.(potrząsać tacką a pulpeciki same się obtoczą)
Wrzucać na kipiącą wodę i gotować od ok.20 min.od czasu do czasu, mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową do oddzielnego naczynia a rosół przelać do wody po fasolce.
warzywa- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, korzeń pietruszki, jabłko i ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do rosołu z wodą po fasoli, dodać sok z buraków i ciut zakwasić kwaskiem. Jak za gęste to dolać odpowiednio wody. Gotować do miękkości warzyw. Z góry tworzącą się szumowinę zbierać. Od czasu do czasu przemieszać.
Barszcz zabielić, rozmieszaną śmietaną z przecierem, mąką i wodą. Trochę pogotować, dodać pulpeciki, resztę usmażonej cebuli i w miarę potrzeby przyprawić. Podawać do obiadu jako samodzielne danie.