Tym razem barszczyk z łuskanym grochem
Barszczyk z grochem
Składniki
- groch łuskany 1 szklanka
- Woda 4 szklanki
- Włoszczyzna 1 pęczek
- Buraki ćwikłowe 1/2 kg
- Śmietana 3/4 szklanki
- Mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- cukier do smaku
- Chrzan tarty do smaku
Składniki
- groch łuskany 1 szklanka
- Woda 4 szklanki
- Włoszczyzna 1 pęczek
- Buraki ćwikłowe 1/2 kg
- Śmietana 3/4 szklanki
- Mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- cukier do smaku
- Chrzan tarty do smaku

Etapy przygotowania
Wykonanie: Groch namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z włoszczyzny lub z kostek warzywnych ugotować wywar. Buraczki umyć, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki zalać wywarem, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką z odrobiną gorącego wywaru, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, chrzanem i zagotować. Groch rozłożyć na talerze i zalać barszczem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 218

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 524
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 218

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 524



Składniki
- groch łuskany 1 szklanka
- Woda 4 szklanki
- Włoszczyzna 1 pęczek
- Buraki ćwikłowe 1/2 kg
- Śmietana 3/4 szklanki
- Mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- cukier do smaku
- Chrzan tarty do smaku
Wykonanie: Groch namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z włoszczyzny lub z kostek warzywnych ugotować wywar. Buraczki umyć, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki zalać wywarem, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką z odrobiną gorącego wywaru, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, chrzanem i zagotować. Groch rozłożyć na talerze i zalać barszczem.