Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na szybką zupe, pyszny i sycący żurek, na Wielkanoc i nie tylko
Nóż, patelnia, drewniana łyżka do mieszania, garnek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1833
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4688
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1833
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4688
Składniki
Najpierw przygotowuję sobie bulion, podgrzewam zrobiony kiedyś i zamrożony lub 2 kostki rosołowe zalewam 500ml gorącej wody i mieszam. Następnie kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam, w międzyczasie kroję bekon w kostkę i dorzucam do kiełbasy, smażę razem. Obieram i kroję cebulę w kostkę, Co chwilę mieszając mięso. Następnie wrzucam cebulę i smażę wszystko razem aż będzie usmażone i będzie miec zloscisty kolor. Przekładam do większego garnka.
Do garnka z kiełbasą, bekonem i cebulą dolewam bulion I dodaję czosnek, gotuję wszystko razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi jakieś 5-10 minut, dodaję resztę przypraw. Na koniec dodaję troszkę startego chrzanu lub 2 łyżeczki chrzanu ze słoika (później na talerz dodaję sobie więcej chrzanu i zurek jest przepyszny ale rozumiem że nie każdy tak lubi więc dodaję indywydualnie)
Na koniec gotuję jaka lub w czasie gotowania żurku w osobnym naczyniu gotuję jajka jakieś 10-12 minut. Żurek podaję z jajkami, chlebem i chrzanem Smacznego