Prosty przepis na szybką zupe, pyszny i sycący żurek, na Wielkanoc i nie tylko
Bekon w żurku
Składniki
Składniki
- Zakwas na żurek własnej roboty lub kupiony w sklepie, około 500ml
- Kiełbasa 2 laski (u mnie "z kija" ponieważ pachnie czosnkowo)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7 plastrów Bekonu w plasterkach (może być boczek jak ktoś woli)
- 500ml bulionu
- Świeży chrzan lub ze słoiczka
Przyprawy
- 3 ziarna Ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- 1 łyżka Majeranku
- Sól i pieprz według uznania
Dodatkowo
- 1-2 ugotowane jajka na 1 talerz (ilość według uznania)
- Chleb
- Można dodać ugotowane ziemniaki zamiast jajek
Składniki
Składniki
- Zakwas na żurek własnej roboty lub kupiony w sklepie, około 500ml
- Kiełbasa 2 laski (u mnie "z kija" ponieważ pachnie czosnkowo)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7 plastrów Bekonu w plasterkach (może być boczek jak ktoś woli)
- 500ml bulionu
- Świeży chrzan lub ze słoiczka
Przyprawy
- 3 ziarna Ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- 1 łyżka Majeranku
- Sól i pieprz według uznania
Dodatkowo
- 1-2 ugotowane jajka na 1 talerz (ilość według uznania)
- Chleb
- Można dodać ugotowane ziemniaki zamiast jajek

Potrzebne przybory kuchenne
Nóż, patelnia, drewniana łyżka do mieszania, garnek
Etapy przygotowania
Najpierw przygotowuję sobie bulion, podgrzewam zrobiony kiedyś i zamrożony lub 2 kostki rosołowe zalewam 500ml gorącej wody i mieszam. Następnie kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam, w międzyczasie kroję bekon w kostkę i dorzucam do kiełbasy, smażę razem. Obieram i kroję cebulę w kostkę, Co chwilę mieszając mięso. Następnie wrzucam cebulę i smażę wszystko razem aż będzie usmażone i będzie miec zloscisty kolor. Przekładam do większego garnka.

Do garnka z kiełbasą, bekonem i cebulą dolewam bulion I dodaję czosnek, gotuję wszystko razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi jakieś 5-10 minut, dodaję resztę przypraw. Na koniec dodaję troszkę startego chrzanu lub 2 łyżeczki chrzanu ze słoika (później na talerz dodaję sobie więcej chrzanu i zurek jest przepyszny ale rozumiem że nie każdy tak lubi więc dodaję indywydualnie)
Na koniec gotuję jaka lub w czasie gotowania żurku w osobnym naczyniu gotuję jajka jakieś 10-12 minut. Żurek podaję z jajkami, chlebem i chrzanem Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (10)



Składniki
- Zakwas na żurek własnej roboty lub kupiony w sklepie, około 500ml
- Kiełbasa 2 laski (u mnie "z kija" ponieważ pachnie czosnkowo)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7 plastrów Bekonu w plasterkach (może być boczek jak ktoś woli)
- 500ml bulionu
- Świeży chrzan lub ze słoiczka
- 3 ziarna Ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- 1 łyżka Majeranku
- Sól i pieprz według uznania
- 1-2 ugotowane jajka na 1 talerz (ilość według uznania)
- Chleb
- Można dodać ugotowane ziemniaki zamiast jajek
Najpierw przygotowuję sobie bulion, podgrzewam zrobiony kiedyś i zamrożony lub 2 kostki rosołowe zalewam 500ml gorącej wody i mieszam. Następnie kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam, w międzyczasie kroję bekon w kostkę i dorzucam do kiełbasy, smażę razem. Obieram i kroję cebulę w kostkę, Co chwilę mieszając mięso. Następnie wrzucam cebulę i smażę wszystko razem aż będzie usmażone i będzie miec zloscisty kolor. Przekładam do większego garnka.
Do garnka z kiełbasą, bekonem i cebulą dolewam bulion I dodaję czosnek, gotuję wszystko razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi jakieś 5-10 minut, dodaję resztę przypraw. Na koniec dodaję troszkę startego chrzanu lub 2 łyżeczki chrzanu ze słoika (później na talerz dodaję sobie więcej chrzanu i zurek jest przepyszny ale rozumiem że nie każdy tak lubi więc dodaję indywydualnie)
Na koniec gotuję jaka lub w czasie gotowania żurku w osobnym naczyniu gotuję jajka jakieś 10-12 minut. Żurek podaję z jajkami, chlebem i chrzanem Smacznego
A to zaskoczenie. Warto wypróbować.
Oryginalny pomysł, zaciekawił mnie :)
Ciekawy przepis :)
Po raz pierwszy słyszę o takiej zupie. Super przepis ,zabieram.;)
Wyjątkowa :)