Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące danie. W sam raz na chłodne zimowe dni :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien w kawałki. Obrane cebule kroimy w pióra, oczyszczone grzyby na pół, a paprykę - w niewielkie paseczki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy na raz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i straci soczystość). Podsmażamy kilka minut dosyć często mieszając. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę ostrą, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30–40 min. Duszące się mięso zaklepujemy zahartowaną śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku.