Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące danie. W sam raz na chłodne zimowe dni :)
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 121
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 89
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 121
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 89
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
Składniki
Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien w kawałki. Obrane cebule kroimy w pióra, oczyszczone grzyby na pół, a paprykę - w niewielkie paseczki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy na raz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i straci soczystość). Podsmażamy kilka minut dosyć często mieszając. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę ostrą, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30–40 min. Duszące się mięso zaklepujemy zahartowaną śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku.