Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 264

Prosty i szybki przepis na wspaniałą botwinkę! Zupa pełna smaku, orzeźwienia, a co najfajniejsze...przekonują się do niej nawet Ci, którzy nie lubią buraków :)

Składniki

  • 750 g botwinki
  • 3 łyżki masła
  • 2 litry bulionu warzywnego (z warzyw lub z kostki)
  • Sok z połowy cytryny (lub więcej)
  • śmietana 30 % - mały kubeczek
  • sól, pieprz, majeranek
  • młode ziemiaki
  • jajko ugotowane na twardo lub półtwardo
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyj i delikatnie osusz. Następnie kroimy na kosteczkę łodygę i liście - na kawałki kroimy także małe buraczki. Nie trzeba ich obierać ze skórki.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy botwinkę i obsmażamy na średnim ogniu ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy botwinkę.

    W tym czasie przygotowujemy również wywar warzywny...

  3. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj do niej warzywa. U mnie to gotowa porcja na rosół zawierająca marchewkę, pietruszkę, seler oraz inną zieleninę. Warzywa, poza marchewką) wiążę nitką, aby łatwo je wyciągnąć z zupy.

    Podgrzej wywar do czasu aż się zagotuje.

  4. Do gotującego się wywaru dodaj botwinkę z patelni.
    Dolej sok z połowy cytry lub jeśli kiedyś będziesz chciał to i więcej.

    Dodaj sól(ok. pół łyżeczki) i pieprz (nawet łyżeczkę). Tych przypraw się nie bój i zawsze możesz ich dodać więcej jeśli czujesz, że jest ich za mało. Dodaj również trochę majeranku dla smaku.

    Dla chętnych: dodaj koperek. Wiem, że nie wszyscy lubią, więc jest to kwestia wyboru.

    Zagotuj wszystko i kiedy zupa będzie się gotowała, zmniejsz moc palnika i gotuj wszystko ok 10 minut.

  5. Teraz przed Tobą dwie możliwości:

    1. Jeśli zupa ma być "na już", to do półlitrowego garnuszka odlej połowę zupy. Dodaj do niego śmietankę i wymieszaj. Postępuj wg następnego etapu...


    2. Opcja druga. Zupa jest najlepsza na drugi dzień lub po kilku godzinach. Jeśli masz czas to zabielanie zostaw sobie na chwię przed podaniem zupy. Jeśli nadszedł ten czas to po prostu pogrzej zupę, a w międzyczasie przygotuj śmietankę. Dalej postępuj wg kolejnego etapu...

  6. Wyjmij z zupy zieleninę obwiązaną nitką:)

    Następnie wlej roztwór do lekko gotującej się zupy. Dobrze wymieszaj. I gotowe.

  7. Zupę podaj z młodymi ziemniaczkami oraz ugotowanym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń