Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode buraczki to kolejny z darów jakie przynosi nam wiosna. W sezonie w miarę możliwości polecam przygotować zupę z botwinki. Jest pełna witamin i minerałów. Dodatkowo zupa przygotowana jest na bulionie. Posypana bogato natką oraz szczypiorkiem, podana z łyżeczką śmietany stanowi super pierwsze danie. :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Zaczynamy od przygotowania warzyw na bulion. Seler, marchew, pietruszkę obrać i umyć. Mięso umyć. Włożyć wszystko do garnka, zalać wodą. Przyprawić liściem, zielem oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Następnie umyć botwinkę. Odkroić buraczki od liści. Buraczki obrać, pokroić w plasterki. Liście poszatkować.
Gdy warzywa oraz mięso z bulionu będą miękkie, wyjąć je i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wody wraz z botwinką. Zupka powoli powinna zaczynać zmieniać kolor. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dolać kwas buraczany. Po dodaniu kwasu nie powinniśmy doprowadzić do wrzenia, by zupka nie straciła swojego pięknego, intensywnego koloru.
Posypać zieleninką, dodać śmietanę i gotowe. Smacznego! :)