Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, wiosenna propozycja. Przepis idealny na dzień, kiedy nie ma za dużo czasu na przygotowania i nie chce nam się zmywać tony naczyń.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4163
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4163
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Składniki
Przygotuj składniki: marchew, pietruszkę i ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę oraz pietruszkę pokrój na małe kawałeczki, np. cienkie ćwiartki lub paseczki. W dużym garnku rozgrzej masło, następnie wrzuć warzywa i chwilę podsmaż na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kosteczkę. Wsyp je do garnka i całość smaż przez ok 8-10 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie botwinki. Umyj ją dokładnie. Liście i łodygi poszatkuj, a młode buraczki pokrój na małe plasterki. Jeśli Twoje buraczki są większe to poprzekrawaj je na pół lub ćwiartki.
Przygotowaną botwinkę wrzuć do garnka i podsmażaj razem z warzywami przez 2 minuty. Do garnka wlej bulion w warzywny (ok 1,5 litra).
Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok 20minut. Co jakiś czas zamieszaj zupą. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli (niecałe pół łyżeczki), pieprzu wg uznania oraz ok 2 płaskie łyżki cukru. Możesz wsypać najpierw jedną łyżkę i zakosztować czy ten smak Tobie odpowiada.
Zupa jest już prawie gotowa. Teraz będziesz wlewać powoli śmietankę 30%. Uwaga nie musisz wlać całego kubeczka. Jeżeli podczas stwierdzisz, że zupa robi się za jasna to możesz przestać wlewać śmietankę.
Zupę możesz posypać koperkiem lub zieloną cebulką. Wkrój jajka i gotowe :) TRIK: jeśli stwierdzisz, że Twoja zupa ma nijaki kolor lub smak (zdarza się jeżeli kupiona botwinka jest młoda lub buraczki nie są prawdziwie czerwone) to może Cię uratować zakwas buraczany. Wystarczy wlewać po trochu zakwasu i sprawdzać czy smak Ci odpowiada.