Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka jednogarnkowa

Botwinka jednogarnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 431

Dodano:

Odsłon: 7124

Bardzo smaczna, wiosenna propozycja. Przepis idealny na dzień, kiedy nie ma za dużo czasu na przygotowania i nie chce nam się zmywać tony naczyń.

Składniki

  • 3 w miarę duże pęczki botwinki
  • 2 - 3 marchewki (najlepiej młode)
  • 1 pietruszka
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (opcjonalnie kostka rosołowa)
  • ok 30 g masła klarowanego
  • sok z połowy cytryny
  • mały kubeczek śmietanki 30%
  • jajka ugotowane na twardo (na jedną osobę 1-2 jajka wg upodobań)
  • opcjonalnie: koperek lub zielona cebulka
  • sól, pieprz czarny, 2 płaskie łyżki cukru
  • opcjonalnie: zakwas buraczany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka jednogarnkowa

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: marchew, pietruszkę i ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę oraz pietruszkę pokrój na małe kawałeczki, np. cienkie ćwiartki lub paseczki.

    W dużym garnku rozgrzej masło, następnie wrzuć warzywa i chwilę podsmaż na średnim ogniu.

  2. W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kosteczkę. Wsyp je do garnka i całość smaż przez ok 8-10 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie botwinki. Umyj ją dokładnie. Liście i łodygi poszatkuj, a młode buraczki pokrój na małe plasterki. Jeśli Twoje buraczki są większe to poprzekrawaj je na pół lub ćwiartki.

  3. Przygotowaną botwinkę wrzuć do garnka i podsmażaj razem z warzywami przez 2 minuty. Do garnka wlej bulion w warzywny (ok 1,5 litra).

  4. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok 20minut. Co jakiś czas zamieszaj zupą.

    Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli (niecałe pół łyżeczki), pieprzu wg uznania oraz ok 2 płaskie łyżki cukru. Możesz wsypać najpierw jedną łyżkę i zakosztować czy ten smak Tobie odpowiada.

  5. Zupa jest już prawie gotowa. Teraz będziesz wlewać powoli śmietankę 30%. Uwaga nie musisz wlać całego kubeczka. Jeżeli podczas stwierdzisz, że zupa robi się za jasna to możesz przestać wlewać śmietankę.

  6. Zupę możesz posypać koperkiem lub zieloną cebulką. Wkrój jajka i gotowe :)

    TRIK: jeśli stwierdzisz, że Twoja zupa ma nijaki kolor lub smak (zdarza się jeżeli kupiona botwinka jest młoda lub buraczki nie są prawdziwie czerwone) to może Cię uratować zakwas buraczany. Wystarczy wlewać po trochu zakwasu i sprawdzać czy smak Ci odpowiada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 09 maja Wszystko idealnie to sporządzenia mojej ulubionej zupy:-)
Ja dodaję jeszcze dużą ugotowaną fasolę (najczęściej puszki bo jest miękka a zalewa fajnie zagęszcza zupę)
Gratuluje bardzo i dziękuję :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń