Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, wiosenna propozycja. Przepis idealny na dzień, kiedy nie ma za dużo czasu na przygotowania i nie chce nam się zmywać tony naczyń.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 148
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 52
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 148
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 52
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotuj składniki: marchew, pietruszkę i ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę oraz pietruszkę pokrój na małe kawałeczki, np. cienkie ćwiartki lub paseczki. W dużym garnku rozgrzej masło, następnie wrzuć warzywa i chwilę podsmaż na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kosteczkę. Wsyp je do garnka i całość smaż przez ok 8-10 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie botwinki. Umyj ją dokładnie. Liście i łodygi poszatkuj, a młode buraczki pokrój na małe plasterki. Jeśli Twoje buraczki są większe to poprzekrawaj je na pół lub ćwiartki.
Przygotowaną botwinkę wrzuć do garnka i podsmażaj razem z warzywami przez 2 minuty. Do garnka wlej bulion w warzywny (ok 1,5 litra).
Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok 20minut. Co jakiś czas zamieszaj zupą. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli (niecałe pół łyżeczki), pieprzu wg uznania oraz ok 2 płaskie łyżki cukru. Możesz wsypać najpierw jedną łyżkę i zakosztować czy ten smak Tobie odpowiada.
Zupa jest już prawie gotowa. Teraz będziesz wlewać powoli śmietankę 30%. Uwaga nie musisz wlać całego kubeczka. Jeżeli podczas stwierdzisz, że zupa robi się za jasna to możesz przestać wlewać śmietankę.
Zupę możesz posypać koperkiem lub zieloną cebulką. Wkrój jajka i gotowe :) TRIK: jeśli stwierdzisz, że Twoja zupa ma nijaki kolor lub smak (zdarza się jeżeli kupiona botwinka jest młoda lub buraczki nie są prawdziwie czerwone) to może Cię uratować zakwas buraczany. Wystarczy wlewać po trochu zakwasu i sprawdzać czy smak Ci odpowiada.